Dor

Ce face ca Finlanda sa fie diferita? Cum se face ca aceasta tara, aproape necunoscuta la inceputul
secolului trecut, are astazi o tehnologie de varf, unul din cele mai eficiente sisteme educationale, o cultura infloritoare, despre care se vorbeste la nivel international cu respect? Care este cauza acestor rezultate indiscutabile, ce se afla in spatele lor? Incercand sa gasesc un raspuns la aceste intrebari, s-au nascut altele noi: la ce viseaza finlandezii? Care este dorul lor, ce ii motiveaza atat ca indivizi cat si ca natiune?

Raspunsul l-am gasit in muzica lor. Indiferent de stil, de la clasic la muzica traditionala sentimentul care coplesea la fiecare auditie era cel al solitudinii, nelinistii interioare, al dorului si cautarii. Ca si cum, izolati de zgomotul lumii datorita frigului si noaptii arctice sufletele lor tanjeau dupa o lume in care spiritul isi poate gasi caldura. Am inteles pentru prima data avantajele imense ale climatului in care au fost haraziti sa traiasca. Prin incremenirea exterioara spatiul si timpul se ofera dimensiunii sufletesti care, acum poate sa isi puna intrebari dincolo de realitatea imediata. De ce suntem aici, care este scopul acestei lumi? Intrebari care, nepuse, fac calatoria oricarui om in aceasta lume sa isi pierda directia si scopul.

Pornind de la aceste intrebari, sa ne imaginam ca pornim intr-o calatorie spre “insula finlandeza”, un voiaj spre o insula metaforica, o incursiune in sufletele unor oameni ce traiesc in tara aurorei boreale si a celor 1000 de lacuri, acolo unde idealurile, dorul si solitudinea fac parte din natura constitutiva.