LACRIMOSA headliner la Wave Gotik Treffen, 2 iunie 2005, Leipzig

Jurnal de festival, Attila Szabo & Miriam Paschke //Nachtschatten Café

 

Wave Gotik Treffen: cel mai mare festival de gotic din Europa, la care au participat179 trupe din toata lumea, desfasurat in 16 locatii pentru concerte, vizionari si sesiuni de autografe, a transformat orasul Leipzig intr-o grandioasa sarbatoare gotica! 20.000 spectatori au sarbatorit timp de 4 zile a 15-a editie a WGT.

Pe 2 iunie, Lacrimosa a fost cap de afis la Wave Gotik Treffen. Organizatorii germani au suplimentat timpul acordat pentru concertul trupei, in calitate de headliner ( 90 minute, in loc de 50 initial). Aceasta a fost una din rarele ocazii de a vedea anul acesta faimoasa trupa, una din fondatoarele genului gotic simfonic, cu care publicul roman va avea sansa sa se intalneasca la Bucuresti pe 1 iulie 2006, la Sala Polivalenta.

Doi noi prieteni ai Fundatiei Aquarius, Attila şi Miriam/Nachtschatten Cafe (Cluj), au scris un jurnal de festival in exclusivitate pentru fanii goticului din Romania!

Asteptat de foarte multi fani cu nerabdare, concertul LACRIMOSA (unul din concertele numarate pe degete, anul acesta in Europa) a inceput cu o usoara intarziere! Agra Halle, sala unde a avut loc concertul, era deja arhiplina cu 2 concerte inainte... In sfarsit la ora 23:20, Oliver Klein a introdus formatia, precizand ca in urmaroarele saptamani Lacrimosa va face un mini-tur in Europa de est, si publicul a inceput party-ul!

                                           
   

Concertul a durat o ora si jumatate in total. Au cantat 2 seturi de bisuri cu cate 2-3 piese.

Prim a melodie a fost "Der Morgen danach" , apoi "Stolzes Herz", (nu am notat playlistul pe loc, era atat de aglomerat ca nu puteai sa te misti) … ultima a fost "Copycat", ca de obiciei in ultimii ani (noi am fost cam la 10 concerte pana acum ...)

Tilo Wolff si restul formatiei au fost foarte bine dispusi, cu un chef de a concerta nemaipomenit. Tilo a zambit tot timpul si a dansat, dar in momentele mai calme a cantat foarte introvertit, in stilul lui caracteristic. Sonorizarea si lumina au fost fantastice (ceea ce in aceasta hala nu se intampla chiar intodeauna...), si totul a mers perfect, cu exceptia unui "accident" cand Tilo a inchis microfonul din greseala!

Publicul a jubilat tot concertul, mai ales cand Tilo a comunicat cu fanii. Melodiile au fost culese din toate albumele Lacrimosa, combinate cu rafinament – piese noi cu piese vechi si din nou, piese noi, fara sa intre in contradictie. Ultimul cantec din setul "oficial"  a fost chiar o piesa foarte rara: "The Last Millenium" care a fost cantat live numai o singura data inainte!
Bineinteles ca auditoriul a sarbatorit artistii mult dupa ce playlistul oficial s-a terminat – Lacrimosa a trebuit sa vina inca de doua ori pe scena!

       

Numai dupa diverse bisuri si cu un Tilo foarte fericit s-a putut incheia concertul. Lcrimosa a aratat din nou ca este o formatie unica, cu o mare placere de a concerta si cu fani loiali si recunoscatori.
Chiar daca a fost numai prima zi de festival, pentru noi (Attila si Miriam, de la Cafe Umbra de Noapte" din Cluj) concertul Lacrimosa a fost highlight-ul absolut din
tot WGT 2006!

Ne bucuram deja cu nerabdare de concertul in Bucuresti, care va fi in mod sigur un eveniment unic.

       

… Jurnal de festival, Wave Gotik Treffen 2006

Vineri, 2 iunie

Unul din primele concerte remarcabile ale zilei de vineri a fost "Xandria" din Germania care canta Gothic metal cu o voce feminina foarte buna. Publicul a fost incantat.

Dupa acea am plecat spre hala Agra pentru concertele "Soko Friedhof" (Germania), "Dracul" (Germania), "Deathstars" (Suedia) si mai ales Lacrimosa.

   
     
 

Concertul Soko Friedhof a fost o premiera - dar formatia exista de minim 10 ani. Formatia este un side-project al lui David A. Line de la formatia "Untoten". Setlistul a fost tipic cu muzica electronica si prezentare corespunzatoare. Mastermind David a fost sustinut de Greta Csatlos (Untoten), 2 dansatoare si o chitarista foarte atragatoare. Auditoriul a sarbatorit evenimentul cum se cuvine si protagonistii au fost foarte fericiti.

     
           

Dupa concertul Soko Friedhof: schimbare rapida pe scena pt. Dracul, un side-project electronic al lui Mozart si Lutz de la "Umbra et Imago".

Formatia a fost imbracata si machiata cu mult stil, si a avut un performance vizual cu focuri si artificii. Melodiile au fost numai de pe ultimul album "Like an animal", singura exceptie ultima piesa, care a fost de pe al doilea album "Follow me". Desi formatia a cantat bine si performance-ul a fost interesant, publicul nu a participat asa cum form atia era obisnuita la concertele "Umbra et Imago"... pacat, pentru ca Mozart a incercat sa comunice cu audienta.

Intre Dracul si Lacrimosa a cantat "Deathstars", un concert Industrial-metal de buna calitate. Auditoriul a participat pe deplin si formatia a fost foarte multumita.

Bine ca asa timpul de asteptare pana la Lacrimosa nu a fost prea plictisitor!

(nici o poza pt. ca bateria a inceput sa se descarce...)

 
         

Sambata, 3 iunie

Ziua a inceput cu soare de dimineata, dar din pacate de la miaza, a plouat pana seara aproape fara intrerupere :-(. Din aceasta cauza pozele de atmosfera au fost dificile... dar am incercat.

Ziua noastra a inceput cu concertul "Illuminate", o formatie germana care canta melodii foarte romantice si emotionale, cu versuri germane. Formatia din spatele lui Johannes Berthold a trecut prin multe schimbari in anii trecuti. Bineinteles ca muzica nu ramane la fel...am vazut deja cel putin 10 concerte Illuminate (si in festival si concerte proprii), si fiecare a fost diferit.
De obiciei, muzica lui Johannes Berthold este conceputa pe baza pianului, dar in ultima perioda a schimbat mai mult catre chitara - ieri chiar au cantat numai 2 chitari, bass si tobe live si pianul a fost numai din "conzerva". Cred ca nu au cantat concerte asemanatoare in Europa (numai o data la Mexico-City anul trecut)!

                               
 

Johannes are intotdeauna ca suport o voce feminina. Cantareta s-a schimbat de cateva ori, si acesta a fost primul concert cu noua voce, care a cantat si la chitara.

Cantareta a avut o prestatie destul de buna - de fapt mai buna decat cantareata precedenta, dar nu atat de super ca primele trei (care au avut voci mai simple, dar mult mai emotionale ).

Din pacate a plouat intruna si in auditoriu au fost prea multi fani ai formatiei "Samsas Traum"... asa incat atmosfera in public nu a fost asa de intensiva si emotionala cum e in mod normal :-( Dar pentru noi, concertul a fost fain si de foarte mare valoare!!!

       
                           
                                           

Dupa concertul Illuminate la "Parkbühne", cam uzi dar bine dispusi am plecat catre "Kohlrabizirkus" unde a cantat "The Old Dead Tree", o formatie din Paris care au sustinut primul lor concert in Germania.

Prima data in istoria WGT-ului au loc concerte la locatia "Kohlrabizirkus" - o locatia super-faina si mare cu sonorizare agreabila. Speram ca in anii urmatori sa se desfasoare mai multe concerte acolo!

Concertul "The Old Dead Tree" a fost bestial - trebuie adusi neaparat in Romania!!! Muzica este durere pura, cu un pic de agresiune. Cantaretul schimba intre grunt si clean de la o secunda la alta - jos palaria!
Auditoriul a fost surprins de intensitate si, chiar daca numai cativa au cunoscut formatia, au sarbatorit cu mare forta. Formatia a fost foarte surprins si s-au bucurat de feedback-ul WGT-ului.
Dupa concert s-au vandut multe CD-uri pentru ca aproape fiecare a vrut sa ia muzica asta acasa. Formatia a venit la merchandise pentru convorbiri si autografe ( din care o sa aducem cateva pentru Romania).
           
     
               
 

Dupa concertul "The Old Dead Tree" am mai ramas in fata scenei pentru arunca o privire formatiei urmatoare, "Ensoph" din Venetia, care au cantat in stilul "Ritual Industrial Metal". Ensoph au fost destul de buni, foarte energici si chiar cu o voce deosebita care nu este obisnuita in stilul industrial. Si partea vizuala a fost placuta si provocanta. Intr-un cuvant, un concert deosebit si surprinzator de bun pentru noi!

Dupa aceea am fost la un shopping la Expozitia Gothica (la Agra).

A fost o zi mai relaxata, cu trei concerte deosebite.
               
                                           

Duminica 4.06

Duminica s-a deschis cu concertul "Deine Lakaien", o formatie celebra in scena Gothica din toate lumea. Sala Agra (care este foarte mare) a fost plin de tot, abia ne-am putut misca de pe loc!

Formatia a fost fondata la sfarsitul anilor 80 si canta intr-un stil mai electronic, cu suportul a 2 viori si un bass. Mastermind Ernst Horn, care are studiat muzica clasica si este dirijor de profesie, a stat tot timpul intre un turn urias de aparate synthesizer si pian.

     
         
   

Cantaretul Alexander Veljanov a cantat cu vocea lui patrunzatoare si foarte melancolica. El s-a miscat pe scena in stilul lui excentric si personal, pus in valoare de o frizura unica de scena.

Alexander Veljanov si Ernst Horn impreuna fac din concertele lor o experienta care nu se poate compara cu alte formatii.

         
                 

Dupa concertul "Deine Lakaien", sala a s-a golit destul de mult, chiar daca formatia urmatoare a fost "Moi Dix Mois" originari din Japonia. Printre fani au fost si cativa chiar din Asia, remarcabili pentru stilul lor foarte exotic.

Moi Dix Mois (http://midi-nette.com) este o formatie foarte interesanta, si ca stil muzical si din punct de vedere vizual.

Muzica J-Rock sau Visual Kei este un stil unic al japonezilor, in acest moment foarte popular in scena gothica. Stilul combina elemente clasice si metalice cu vocea clasica japoneza si un make up excentric si extravagant. Concertele formatiilor Visual Kei sunt totdeauna o experienta unica.

                 
         

Formatia "Moi Dix Mois" este cea mai excentrica, mastermind-ul Mana (poza) creeaza un mit asupra persoanei lui, de exemplu, nimeni in afara formatiei nu-i cunoaste vocea... Formatia este foarte retinuta si cu fotografierea (normal nu se lasa fotografiati de nimeni, in afara de fotograful lor propriu!), dar la WGT ei au dat voie sa se faca cateva poze (numai 2 minute cu toti fotografii impreuna si cu multa paza in fata scenei...)!!! Asa ca am fost intre norocosii care au putut lua cateva imagini.

Publicul a fost incantat, pentru ca a fost un concert grandios, vizual si ca sonorizare au fost perfecti! O mica anecdota: faimosul Mana si-a pierdut echilibrul si a picat pe scena, dar in urmatoarea secunda s-a ridicat si a continuat performanta lui perfecta, in care fiecare miscare este socotita cu grija si gratie.

                                       
                                           

Chiar daca concertul "Moi Dix Mois" a fost ultimul al zilei (deja trecuse de ora 02:00 a.m.) publicul nu a aratat oboseala asteptata dupa o zi lunga de festival... chiar si dupa concert unii s-au dus la dans pana dimineata.

                                           
Attila & Miri//Nachtschatten Café Cluj, www.umbradenoapte.com